www.leszcz.pl - Kolendra Ziarno 200g
L92244
|
waga: 200g
kolor: zielony
grubość: pył
smuga: nie smużący
pracuje: w toni
wiązanie: 1
|
Ziarno kolendry to doskonały, ziołowy dodatek na wszystkie ryby karpiowate. Szczególnie upodobały go sobie płocie.
|
W wędkarstwie wykorzystuje się bardzo wiele przypraw i roślin używanych w kuchni i przemyśle kuchennym. Przede wszystkim ze względu na ich smak oraz aromat, który podoba się nie tylko ludziom, lecz najwyraźniej również rybom.
|
Jedną z nich jest Kolendra. Aromatyczna roślina należąca do rodziny selerowatych jest bardzo popularną przyprawą zarówno w kuchni, jak i w przemyśle spożywczym, głównie za sprawą aromatycznego olejku eterycznego (Oleum Coriandri), który nadaje jej charakterystyczny zapach.
|
Oprócz walorów smakowych kolendra doceniana jest również w ziołolecznictwie, gdyż wykazuje działanie rozkurczowe oraz pobudzające wydzielanie soku żołądkowego i apetyt.
|
Do końca nie wiadomo które właściwości kolendry działają na zmysły i organizmy ryb, jednak pewnym jest, że zioło to szczególnie upodobały niektóre ryby karpiowate, spośród których największym fanem kolendry wydaje się być płoć.
Większość zanęt i atraktorów ukierunkowanych na płoć zawiera właśnie kolendrę, o czym świadczy ich charakterystyczny, ziołowy zapach.
|
Jednak większość gotowych zanęt i atraktorów zawiera mielone ziarna, lub części roślin.
Musimy pamiętać, że najwięcej olejków eterycznych, a więc kolendrowej esensji znajduje się w zamkniętych nasionach.
Są one chronione grubą i twardą łupiną, która zabezpiecza całość nasiona przed środowiskiem zewnętrznym.
Wewnątrz łupiny olejki ani się nie utleniają, ani nie ulatują w powietrze, jednak kiedy nasiona zostaną zmielone, z każdym dniem, systematycznie tracą na swojej wartości.
Właśnie dlatego, aby wykorzystać w pełni moc, jaką Matka Natura obdarowała kolendrę należy ją mielić tuż przed użyciem.
Warto więc kupić ziarno kolendry i zmielić w młynku na krótko przed dosypaniem do zanęty.
|
Jeśli ziarna będą się lepić i blokować młynek podczas mielenia, ze względu na swój oleisty charakter, warto przed mieleniem dodać do Kolendry nieco bułki tartej, lub biszkoptu, które uchronią nas przed taką sytuacją.
|
Ze względu na intensywny aromat Kolendry, zwłaszcza świeżo mielonej nie należy przesadzać z jej używaniem.
Dodatek 5-7% w zupełności wystarczy, aby nadać zanęcie subtelny, ziołowy zapach.
|
Kolendra, podobnie jak i w kuchni może stanowić element bardziej złożonych mieszanek zapachowych. Na przykład z cynamonem, wanilią i anyżem tworzy zapach piernikowy.
|
Oprócz walorów zapachowych, na wabienie ryb ogromny wpływ mają również właściwości mechaniczne kolendry.
Olejki w niej zawarte wynoszą Kolendrę w górę, kiedy dostanie się wraz z zanętą do wody.
Dzięki temu Kolendra powoduje, że zanęta zaczyna pracować, co bardzo lubią płocie!
Na zdjęciu pracujące cząstki w toni wody.
|
A oto efekt działania kolendry....
|
|
|
Relacje związane z tą zanętą:
| |
Ostatnio dodane do naszej strony zanęty.
|