Lorpio - Grand Prix Roach Fine
l.ZA-LO 411
|
waga: 1000
kolor: brązowy
grubość: drobny
smuga: lekko smużący
pracuje: przy dnie, w toni
wiązanie: 4
|
Bywają sytuacje, że ryby żerują bardzo chimerycznie. Aby je złowić powinniśmy zastosować delikatny sprzęt oraz zanęty o ciemniej barwie i bardzo drobnej frakcji, takie jak ROACH FINE / PŁOĆ DROBNA.
|
Lorpio Grand Prix Roach Fine to uboga w składniki odżywcze, bardzo drobna i ciemna zanęta na chłodniejszą część roku.
Polecana od października do kwietnia, kiedy zmiennocieplne ryby mają spowolniony metabolizm, czego wynikiem jest słabsze żerowanie i minimalne pobieranie pokarmu.
|
Choć jest mocno ukierunkowana pod płocie, doskonale wabi również inne gatunki ryb, jak krąp, ukleja, czy wzdręga.
|
Jest to tzw. zanęta pracująca, co oznacza, że niektóre jej cząstki unoszą się z zanęty, tworząc w wodzie chmurę wabiącą znajdujące się w jej pobliżu ryby.
|
Doskonałym dodatkiem do zanęty Lorpio Grand Prix Roach Fine jest Kolendra. Świeżo mielone ziarna Kolendry nadają zanęcie zapach, jak również pracują w toni łowiska.
|
Lekkie, pracujące zanęty przygotowujemy na 2-3 godziny przed łowieniem i nie powinny one być zbyt mokre.
|
Na 1 kg suchej zanęty należy użyć 500ml wody.
|
Po namoczeniu czekamy około 15 minut, a następnie lekko ją domaczamy i przecieramy przez sito.
|
Na zdjęciu namoczona zanęta po przetarciu przez drobne sito.
|
Przygotowaną w ten sposób zanętę należy dociążyć gliną. Najlepiej jeśli jest to Czarna Double Leam, lub czarna Argile. Proporcja 3 części gliny do 1 części zanęty jest najczęściej używaną.
|
Na zdjęciu kula zrobiona z samej zanęty oraz zanęty z gliną.
|
Zanętą Roach Fine będziemy łowić przede wszystkim ostrożne i słabo żerujące ryby, dlatego precyzja jej podania jest sprawą kluczową. Bardzo często w całości podaje się ją kubeczkiem zanętowym.
|
Podczas zimnych miesięcy często możemy złowić największe osobniki płoci żyjących w danym łowisku.
|
|
|
Relacje związane z tą zanętą:
| |
Ostatnio dodane do naszej strony zanęty.
|