WWW.LESZCZ.PL - MIESZANKI ZANĘTOWE
autor:Kożuchowski Daniel
łowisko:j.Stare Miasto, Karsy
typ łowiska:jezioro


Składnik
%
ilość potrzebna do przygotowania 1kg mieszanki
ilość potrzebna do przygotowania
35%
350g
350g
LORPIO GRAND PRIX BREAM
35%
350g
350g
10%
100g
100g
Sensas Epiceine
10%
100g
100g
Sensas Brasem Belge
5%
50g
50g
www.leszcz.pl Melasa 1l
5%
50g
50g
GLINA
www.leszcz.pl Glina Rzeczna Naturalna 2kg
60%
600g
600g
www.leszcz.pl Glina rozpraszająca 2kg
30%
300g
300g
www.leszcz.pl Glina rzeczna sucha 2kg
10%
100g
100g
ROBAKI

Dodatkowe informacje


Zalew Stare Miasto w okolicach Konina to łowienie leszczy.  Nie są to kilkukilogramowe okazy, lecz ryby od 100g do kilograma, jednak można ich złowić nawet kilkanaście kilogramów i to również podczas zawodów.   Daniel łowi tutaj bardzo często, dlatego doskonale zna zwyczaje tych ryb. 


Ostatnio w doskonałym stylu wygrał sektor na zawodach Pucharu Wielkopolski łowiąc ponad 12kg leszczy.  









Sierpień to okres, w którym leszcze żerują dość intensywnie, dlatego bez jakichkolwiek obaw możemy użyć dużej ilości zanęty spożywczej. Na sześć lirów gliny dajemy 3 litry namoczonej zanęty.   Glina ma ogromne znaczenie w łowieniu leszczy. Musi trzymać zanętę i robaki przy dnie, a w przypadku zalewu Stare Miasto również nieco smużyć. 











Smuga pobudza tutaj ryby do żerowania.  Nasza mieszanka to 6kg gliny rzecznej, 3kg gliny rozpraszającej oraz 1kg czerwonej gliny rzecznej suchej, której zadaniem jest nadanie mieszance smugi.



  Skład zanęty spożywczej to 0,75kg Sensas Lake, 0,75kg Lorpio Grand Prix Bream oraz 200g Coprah Melasa, 200g Epiceine i 100g Brasem Belge. 


 Do wody, którą namaczamy zanętę dolewamy 10ml melasy w płynie.  
 

 
 
 Lekko przemoczoną zanętę łączymy z gliną w proporcji 3 litry zanęty i 6 litry gliny. Dodajemy do tego 50ml jokersa i 50ml kastera.  Oprócz tego podajemy 5-6 mniejszych kul (wielkość mandarynki) gliny poklejonej bentonitem, z dużą ilością jokersa i krojonej dendrobeny.